Coldplay en de kracht van stilte | stilte als communicatietechniek

Laatst was ik op een openluchtconcert in mijn woonplaats. Terwijl ik vakantie-ervaringen uitwisselde met wat kennissen spitsen mijn oren zich spontaan bij het horen van een intro.Ta-ta-ta-tata-ta-ta ging het en ik wist: yes, dit is Viva la Vida van Coldplay. Ik vind dat toch zo’n lekker nummer! Dit keer was het nummer bewerkt voor een vierstemmig koor. De aanwezigen stonden lekker mee te zingen en mee te deinen. Maar toen, bijna aan het einde van het lied, na “But that was when I ruled the world” werd het ineens stil…

Seconden lang was er niets te horen; geen gitaar, geen drums, geen zang, helemaal niets. Je zag het publiek vragend kijken: is er ergens iets mis? Is het nu zo maar afgelopen “? Ineens klonk het echter op volle kracht: “I hear Jerusalem bells are ringing …” Prachtig om na de spannende stilte het koor ineens weer zo luid te horen zingen! Het deed me weer beseffen hoe groot de kracht van stilte kan zijn.

Training gesprekstechniekenDe kracht van stilte

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze niet zo goed weten hoe ze duidelijk moeten overkomen en dat ze dan maar door blijven ratelen, wanhopig proberend om de stilte te vullen met nog meer woorden. Mijn advies: doe eens zoals dat koor. Want niet alleen tijdens een uitvoering maar ook in gesprekken is stilte een krachtig instrument! Zoals het koor tijdens het concert de aandacht opeiste door stil te zijn, kun je in een gesprek ook de aandacht opeisen door juist even niets te zeggen.

Wat is het effect van bewust stil zijn tijdens een gesprek? Je trekt de aandacht van je gesprekspartner  en die zal geconcentreerd wachten op jouw vervolg. De woorden die jij daarna zegt maken daardoor veel meer indruk. Als bonus kun je de stiltetijd gebruiken om je boodschap helder te formuleren, mocht je daar nog behoefte aan hebben.

De 4-seconden boost

Hoe lang moet zo’n stilte duren? In het algemeen adviseer ik om 4 seconden aan te houden. Vier seconden als in één-en-twintig, twee-en-twintig, drie-en-twintig, vier-en-twintig. Ik noem het dan ook wel de 4-seconden boost: 4 seconden stilte om de kracht van je boodschap een flinke oppepper te geven.gesprekstechnieken

Ik snap het: het is best even wennen om zo maar ineens midden in een gesprek je mond dicht te houden. Een koorlid vertelde me na afloop dat het op de repetities ook geregeld mis ging; dat er in het begin steeds weer iemand toch gewoon door zong op het moment dat de stilte gepland stond. Maar net zo als het koor door te oefenen er in slaagde om de stilte toe te passen, kun jij door te oefenen ook leren om 4 seconden niets te zeggen. Leer de kracht van stilte te gebruiken. En je beloning: een boodschap die luid en duidelijk overkomt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *