Over mij

Buikpijngesprekken

Als trainer help ik graag mensen die opzien tegen gesprekken die ze op hun werk moeten voeren. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn om nou precies duidelijk te maken wat je wilt zonder over de ander heen te walsen. Hoe ingewikkeld het kan zijn om de ander ergens van te overtuigen. Hoe lastig het kan zijn om de ander iets te vertellen waarvan je verwacht dat die daar niet blij mee is.

 

Als manager had ik regelmatig te maken met “buikpijngesprekken”. Vandaar dat ik me uitgebreid ging verdiepen in gesprekstechnieken. Ik werd zo blij van hetgeen ik ontdekte dat ik een carrièreswitch maakte: van het leidinggeven in diverse horeca- en toerisme bedrijven naar het opleiden, trainen en coachen van medewerkers. Mijn opleiding didactiek & pedagogiek aan het Fontys in Eindhoven werd daarmee het startsein voor mijn loopbaan als trainer en coach.

 

Plezier

Als trainer geniet ik ervan om mensen te helpen om zaken “goed gezegd” te laten zijn. Waar ik dat plezier vandaan haal?

Het verveelt me nooit om te luisteren naar de verhalen van anderen. Ik geniet ervan om de interactie binnen een groep te zien. Ik ben ook een talig persoon. Het boeit het me enorm hoe mensen hun verhaal, hun boodschap uiten en hoe dat dan op anderen overkomt. En ik kan enorm genieten van het in elkaar zetten van een training, van het bedenken van oefeningen die passen bij de dagelijkse praktijk van de deelnemer en van het maken van mooie trainingsmaterialen.

Bij de trainingen die ik verzorg komen al deze zaken bij elkaar. Ik ben met mensen aan het werk en ik help ze om hun boodschap helder en succesvol over te brengen. En hoe mooi is het dan om een kwartje te zien vallen zodat een cursist ineens snapt hoe hij of zij door wat aanpassing van het eigen gedrag, de boodschap beter kan laten overkomen bij de ander!

 

Inspiratie

De cursussen die ik zelf volg geven mij weer inspiratie voor mijn eigen trainingen. Ik volg regelmatig didactische trainingen. Ook volg ik graag inhoudelijke trainingen, zoals over specifieke communicatiemodellen en transactionele analyse. Op die manier blijf ik mijn vaardigheden als maatwerktrainer verfijnen.

 

Ik werk erg gestructureerd (volgens anderen) en heb ik er lol in zaken goed en handig te regelen. Ik speur dan ook graag naar handige tips voor Office-programma’s en ben een grootverbruiker als het gaat om apps en programma’s waar mee je je persoonlijke effectiviteit kan bevorderen. Ik ben dan ook regelmatig te vinden op lifehacking-sites en sites over “Getting Things Done”. Beiden zijn manieren om onze complexe levens eenvoudiger te maken, zowel met behulp van digitale hulpmiddelen als met verbluffend simpele a-technische oplossingen.

 

Werk

Met mijn opleidingen in Hotelmanagement en Vrijetijdwetenschappen was het niet meer dan logisch dat ik ging werken in de horeca en het toerisme: ik werkte onder andere bij Euro Disney, Bastion Hotels en Center Parcs.

Na mijn carrièreswitch werkte ik een aantal jaren als trainer en coach in loondienst; eerst voor het internationale trainingscentrum van Center Parcs, daarna voor het traininscentrum van Louwman & Parqui, de importeur van Lexis en Toyota. Ondertussen volgde ik extra cursussen en trainingen en nam ik een coach in de arm voor de fijne kneepjes van het vak. En met al die ervaring én een flinke dosis enthousiasme begon ik in 2008 met Cinnamon Training & Advies. Vanwege de vele trainingen die ik aan managementondersteuners gaf werd ik in 2012 gevraagd om op parttime-basis vakken te verzorgen voor de opleiding tot (directie)secretaresse. Mijn werk als trainer en mijn werk als docent vullen elkaar mooi aan want daardoor ben ik zowel op de hoogte van praktijksituaties van ervaren medewerkers als van de frisse blik van jonge mensen. 


Meer weten
? Bekijk mijn profiel op LinkedIn of bekijk de reacties die anderen  op mijn trainingen gaven.

Arianne live: klik (interview n.a.v. workhop “Praten met Power” voor de PO-raad (nov. 2014)